Tipovi kože i kako ih prepoznati

Detaljno praktikujete rutinu nege lica, koristite mnoštvo proizvoda, ali čini vam se da rezultati izostaju? Štaviše, neki problemi na koži još su izraženiji. Vreme je da preispitate svoju rutinu i krenete od početka.

Da biste negovali kožu na najbolji način, morate da budete uporni ali i da znate koji tip kože je vaš. Na osnovu toga, lako je izabrati odgovarajuće proizvode, čak i ako imate malo, ili nimalo znanja o nezi kože. 

Većina kozmetičkih proizvoda za lice ima jasno naznačeno za koji tip kože je proizvod namenjen, tako da je prosečnom potrošaču kupovina olakšana.

Vreme je da naučite koji svi tipovi kože postoje i kako da procenite kakva je vaša.

Šta određuje tip kože?

Tipovi kože se određuju na osnovu nekoliko karakteristika. U to spadaju tekstura kože, hidratacija, proizvodnja sebuma, ujednačenost tona, pore, i tako dalje.
Osim toga, vidljive nepravilnosti na koži takođe su deo karakteristika kože, kao i reakcija kože na različite sastojke.
Navedene karakteristike kože lako se identifikuju, dok je pregled kod dermatologa dosta složeniji, i obuhvata mnogobrojne druge karakteristike.

Tipovi kože

Postoji pet osnovnih tipova kože. Ali to što sada imate jedan tip kože, ne znači da ćete ga imati zauvek. Ćelije kože se menjaju, te ako ste kao tinejdžerka imali masnu kožu, u zrelom dobu možete imati suvu.

Normalna koža

Normalna koža je široka odrednica i obuhvata sve tipove kože koji imaju dobar balans između vlage u ćelijama kože i proizvodnje sebuma. Cirkulacija je dobra, tekstura kože je nežna i meka na dodir, koža ne reaguje burno na promene, nema vidljivih nesavršenosti i pore nisu dosta izražene. Generalno, normalna koža ima prirodnu ružičastu nijansu i sa godinama teži ka suvoj koži.

Suva

Suva koža se karakteriše nedostatkom normalne količine sebuma i vlage, usled različitih faktora. Neki mogu biti genetski, ali i uzrokovani preteranim znojenjem i gubitkom vlage iz dubljih slojeva kože.
Zbog nedostatka vlage, narušena je prirodna barijera kože, pa ona postaje sklona dodatnim problemima. Tekstura suve kože je gruba, koža je bez sjaja i bore su izraženije.

Masna

Genetika, stres, pojedini lekovi i neadekvatna kozmetika mogu dovesti do preteranog lučenja sebuma, pa koža postaje masna. Koža se sjajni, a pore su veoma vidljive i prisutni su komedoni, i vrlo često i akne.

Kombinovana koža

Kombinovana koža je tip kože koji ima karakteristike više od jednog tipa kože. Obično je reč o kombinaciji suve i masne kože, ili normalne i masne kože. Najčešće su obrazi suvi ili normalne teksture, a takozvana T-zona (predeo oko nosa, nos i čelo) mogu biti masni.
Kombinovana koža zahteva specifičnu negu i kombinaciju proizvoda.

Osetljiva koža

Osetljiva koža može biti podtip svih navedenih, a odnosi se na kožu koja jako reaguje na spoljašnje faktore. Najčešće reakcije su jako crvenilo, izražena suvoća, osećaj žarenja ili pečenja na koži.
Ljudi sa osetljivom kožom moraju pažljivo da biraju proizvode, budući da loš izbor i agresivna kozmetika samo pogoršavaju postojeće stanje.

Koji je vaš tip kože: Kratak test

Pouzdan način da odredite vaš tip kože je posmatrate reakcije vašeg lica nakon čisćenja. Počnite tako što ćete očistiti kožu koristeći blage proizvode. Nakon toga, upijte višak vode čistim pamučnim ubrusima. Sačekajte pola sata i uradite brzu procenu stanja:

  • Ako vam se koža prosijala i sebum je vidljiv, vi imate masnu kožu
  • Osobe kod kojih je koža zategnuta i gruba na dodir, imaju suv tip kože
  • Ako je sebum jedino vidljiv u T-zoni, vaš tip kože je kombinovan
  • Normalna koža neće imati vidljive nepravilnosti, biće hidrirana i nežna na dodir
  • Ako je koža crvena i svrbi – moguće je da imate osetljivu kožu

Kako do lepe kože?

Sada kada ste upoznati sa vašim tipom kože, možete birati odgovarajuće proizvode. Počnite sa jednostavnom rutinom i gradite dalje odatle. S vremena na vreme, možete ponoviti test da vidite da li je vreme da osvežite rutinu ili ste uspeli da poboljšate kožnu barijeru ili rešite neki problem na koži.
Koji tip kože je vaš? Nadamo da vam je ovaj vodič za tipove kože bi od koristi! Svakako nam pišite vaše utiske i nejasnoće u vezi sa negom.