Influencer marketing mora da se prilagodi:

Važna lekcija iz Tartekozmetike

U sklopu svoje promocije, kozmetički brend Tarte je organizovao ekskluzivno putovanje za 30 influensera sa društvenih mreža na rajsko ostrvo Bora Bora.

Grupa influensera se nalazi na privatnom avionu za Boru Boru. Ispijaju Veuve Clicquot, probaju kavijar i igraju se u svojim sedištima uz pesmu “Glamorous” od Fergie. Dobrodošli na putovanje sa Tarteom, promotivnu ekstravaganciju koju sponzoriše kozmetički brend Tarte Cosmetics, kompanija poznata po redovnom pozivanju influensera sa društvenih medija na raskošna putovanja.

Trideset influensera na četvorodnevnom putovanju, zajedno sa svojim pratnjama, boravili su u bungalovima na kristalno plavim vodama kompleksa Four Seasons Resort na Boru Boru. Njihove sobe su bile ispunjene poklonima, uključujući odeću, kupaće kostime, kozmetičke proizvode i gramofone.

Iako su ovakvi događaji nekada bili inspirativni, sada se često doživljavaju kao ekskluzivni, izazivajući osećaj isključenosti kod potrošača. Tarte Cosmetics je naučio važne lekcije kroz negativne reakcije na ovu kampanju, koje ukazuju na potrebu za prilagođavanjem influencer marketinga.

Tri ključne lekcije koje Tarte Cosmetics teško uči iz ove kampanje su:

  1.  Potrošači žele autentičnost i povezanost, umesto ekskluzivnosti. Prikazivanje influensera na luksuznim putovanjima može izazvati osećaj distanciranosti kod potrošača, dok istovremeno potiče želju za povezanošću i autentičnošću. Umesto da se fokusiramo samo na ekskluzivne događaje, brendovi treba da razvijaju sadržaj koji je istinski relevantan i inspirativan za svoju ciljnu publiku.
  2. Viralnost nije uvek pozitivna, a fokus na ekskluzivnim događajima može dovesti do negativnih reakcija među potrošačima. Ključno je razumeti perspektivu kupaca i njihove želje, umesto da se oslanjamo samo na organsku viralnost. Brendovi bi trebalo da teže stvaranju sadržaja koji će istinski angažovati svoju publiku i odgovarati na njihove potrebe.
  3. Postoje razlike u kulturi influensera i potrošača, te je važno prepoznati potencijalne oblasti razdvajanja. Dok influenseri mogu biti ključni za promociju brenda, važno je razumeti da nisu jedini kreatori sadržaja na društvenim mrežama. Brendovi treba da se fokusiraju na stvaranje sadržaja koji će se povezati sa širim spektrom svoje publike, uključujući i vernu bazu kupaca.

Pisanje nove strategije je ključno za prilagođavanje ovih lekcija. Umesto fokusa na ekskluzivnost, brendovi treba da se usredsrede na stvaranje autentičnih i povezanih iskustava za svoje potrošače. Ovo će pomoći u izgradnji jačih odnosa i lojalnosti, dok se istovremeno odgovara na promene u kulturi i očekivanjima potrošača. Brendovi koji uspeju da se prilagode ovim promenama će biti u boljoj poziciji da izgrade dugoročan uspeh i lojalnost kod svoje publike